Inden længe står påsken for døren. Det er en tid, hvor naturen så småt vågner op af vinterdvalen. De første blomster titter frem fra deres vinterskjul, fuglene begynder at synge deres forårssange og solen skinner højt på himlen. For mange børn forbindes påsken måske også med påskefrokoster, påskeægsjagt, gækkebrevsudklip og leg i forårssolen med familien. Påsken er en særlig tid, og det er derfor oplagt at udnytte de mange muligheder for samtaler og nærvær til at stimulere den sproglige udvikling.

Påskeægsjagt med fart på sproget
En af de mest elskede påskeaktiviteter er uden tvivl påskeægsjagten, hvor børnene går på jagt efter de påskeæg, som påskeharen har gemt rundt omkring i haven eller huset. Ved at inkorporere sproget i aktiviteten, kan du gøre det til en super sjov aktivitet, som samtidig udvikler dit barns sprog.
Påskeægsjagt med verbale ledetråde
Du kan bruge dit sprog til at guide dit barn hen til æggenes gemmesteder. Det kan du f.eks. gøre ved at sige: ”det første æg er tæt på legehuset”. Reagerer barnet ikke, kan du kombinere din verbale ledetråd med en visuel ledetråd. Det kan du gøre ved at pege på legehuset. Herefter siger du igen: ”det første æg er tæt på legehuset”. Ved først at præsentere barnet for din ledetråd gennem sproget, opfordres barnet til at bruge sin hørelse og sin sprogforståelse til at finde gemmestedet. Hvis det endnu er for krævende for barnet, kan det være fint at kombinere den auditive ledetråd med noget visuelt, inden du igen præsenterer ledetråden gennem sproget. Dette er nemlig med til at understøtte barnets auditive- og sproglige opmærksomhed.
Påskeægsjagt med åbne spørgsmål og dialog
Både før, under og efter påskeægsjagten kan du bruge åbne spørgsmål til at skabe dialog omkring aktiviteten. Du kan f.eks. sige: ”hvor mon ægget gemmer sig?”, ”hvad skal vi gøre, når vi finder ægget?” eller ”Hvad mon der er inde i ægget?”. Åbne spørgsmål er en god strategi til at skabe dialog og invitere dit barn til at bruge sit sprog i samtaler.
Fokus på påskeord
Ordforrådsudviklingen er en vigtig del af den sproglige udvikling, da et rigt ordforråd giver børn mulighed for bedre at forstå koncepter og begreber, men også for at dele deres tanker om verden. Eksponering for ord i meningsfulde interaktioner med andre er vigtige for udviklingen af ordforrådet, og det kan være særligt vigtigt at have fokus på at bruge ord, som ikke bruges året rundt, f.eks. påskerelaterede ord, da barnet ikke har samme muligheder for at blive eksponeret for disse ord resten af året. Derfor kan det i påsken være en god idé at være opmærksom på at få inkorporeret påskeord i interaktioner med dit barn. En god måde at gøre det på kan være at sætte undertekster på dine tanker, ting du ser, ting dit barn gør osv. Du kan f.eks. sige: ”Påskeharen har gemt påskeæg i haven!”, ”Vi leder efter påskeæg – jeg kan se et blåt påskeæg”, ”Sikke nogle flotte, gule påskeliljer – mmm de dufter godt” eller ”du klipper et gækkebrev til far. Sikke et flot gækkebrev.”