Udgivet: 30.11.23

Julekalender

Snart er det jul

1.december venter lige rundt om hjørnet, og for mange familier betyder det julekalender, og at der skal pyntes op til jul. Julemåneden skaber alletiders muligheder for forældre til børn med hørenedsættelse til at facilitere talesproglig og auditiv stimulering. Det kan blandt andet gøres ved at integrere strategierne fra Auditiv Verbal Terapi (AVT). Du kan læse om AVT her.

julekalender

Julepynt

Ved at fokusere på lyd og talesprog kan juleudsmykningen blive et meningsfuldt afsæt for at udvikle dit barns auditive færdigheder. Du kan for eksempel beskrive lyden af, når julekuglerne forsigtigt rammer hinanden – er de mon lavet af glas eller plastik? Du kan inkludere dit barn i at vælge julepynten ved at beskrive farverne, overfladens teksturer eller beskrive figuren. Eller du kan skabe en lytteleg ved at finde det perfekte sted at hænge hver julekugle. Sig for eksempel: ”Den skal hænge højt oppe. Et sted, hvor man kan se den, når man sidder i sofaen. Tæt på vinduet…”.

Måske hænger I en mistelten op i en døråbning? Her kan du forklare traditionen bag at kysse under mistelten og du kan beskrive misteltenens bløde blade og dens karakteristiske duft. Du kan også lave en sjov aktivitet ud af at finde det bedste sted at placere misteltenen og beskrive, hvordan det kan være et magisk sted for kys.

Julekalender

At åbne julekalenderen kan også inddrages i sprogstimuleringen. Når I sammen udforsker dagens låge, er det vigtigt at inddrage AV-strategier for at gøre oplevelsen så spændende som muligt og dermed vække dit barns nysgerrighed.

Start med at gætte på og beskrive indholdet bag lågen ved hjælp af farverige og levende ord. Brug beskrivende ord, der maler et billede af, hvad der mon gemmer sig bag lågen. Leg med din stemme, således at du øger dit barns auditive opmærksomhed og opfordrer til at lytte. Du kan for eksempel sige ”Lag os se, hvad der gemmer sig bag lågen – måske er det julemanden i sin kane – Ho, Ho, Ho!”. Dette skaber en auditiv oplevelse, der går ud over det visuelle.

Rigtig god 1. december!

Find en konsulent, et kursus eller måske ny viden