Udgivet: 10.10.23

Efterår og halloween

En magisk tid for børn med hørenedsættelse

Efterår og halloween er en magisk tid på året, hvor naturen skifter farve, bladene falder af træerne, og luften bliver køligere. Det er også en tid, hvor halloween fejres med stor begejstring og spænding. Det er oplagt at udnytte årstidens mange muligheder for samtaler og dermed muligheder for at øge ordforråd og auditiv opmærksomhed.

Høreteknologi – vejen til lydoplevelser

Med hjælp fra moderne høreteknologi som høreapparater, BAHS eller CI kan børn med hørenedsættelse nyde lydene i efteråret på samme måde som deres jævnaldrende. De kan høre vinden suse gennem træerne, den knitrende lyd af blade under fødderne og lyden af fuglene, der forbereder sig på at flyve sydpå. Dette giver dem mulighed for at opleve og fordybe sig i naturens stemninger på en helt unik måde.

Efterår og halloween: en festlig tid for alle

Halloween er for mange børn efterårets højdepunkt, hvor mange klæder sig ud i skræmmende eller fantasifulde kostumer og går fra dør til dør med ordene ”slik eller ballade”. Børn med hørenedsættelse kan med deres høreteknologi deltage fuldt ud i denne festlige tradition. De kan høre de spændende lyde af halloween-natten, som skridt på knirkende gulve, uhyggelig latter og halloween-sange. Dette gør hele oplevelsen endnu mere spændende og levende for dem.

Inklusion og kommunikation

For at skabe en inkluderende halloween-oplevelse for børn med hørenedsættelse kan det være en god ide at tale om hvad der skal ske, sætte ord på alt det nye som græskar, vampyr, hugtænder, rædselskabinet osv. og forklare traditionerne og historierne bag halloween. Det kan gøre det nemmere for børnene at forstå og deltage i samtaler og aktiviteter med deres venner og familie.
Efteråret og halloween er en tid, hvor alle børn kan deltage og skabe fantastiske minder. Med den rette forberedelse, støtte og høreteknologi kan børn med hørenedsættelse deltage i alle de sjove, uhyggelige og skøre oplevelser denne sæson byder på. Det handler om at fejre mangfoldigheden og skabe en inkluderende atmosfære, hvor alle børn føler sig velkomne til at deltage i halloween-magien.

Efterår og halloween

Ideer til efterårsaktiviteter

Når du går tur i parken eller skoven, læser en favorit halloween-bog eller vælger et græskar i butikken, så overvej alle de måder, dit barn kan høre om, opleve og lære sproget omkring efterårets aktiviteter. Her er nogle tips til at få mest muligt ud af sproget i dine efterårsoplevelser, hvor du samtidig bruger nogle AV-strategier.

Udvid
Ord får betydning og momentum, når de bruges i en større sammenhæng, og dit barns hjerne er programmeret til at lytte efter nye ord i sætninger for at udvide betydningen af alt, hvad de oplever. Øv dig i at sige ting som: “uuuuuuu, jeg hører et spøgelse. Jeg tror det er et venligt spøgelse”.
Når I går tur i skoven, kan I sammen kigge på bladene og tale om dem. Et blad er nemlig meget mere end bare et blad. Det har årer og en stilk, det er fastgjort til en gren, som er en del af et træ. Træet har bark for at beskytte det og rødder i jorden. På den måde kan I udvide samtalen. Hjælp barnet til at skabe sproglige forbindelser i hjernen og til at kategorisere når I sammen udforsker verden, herunder bladet på jorden.

Beskriv ting
Udnyt oplevelsen og beskrivelserne når I skærer et græskar ud. Husk at bruge ord fra mange forskellige ordklasser (substantiver, verber, adjektiver), f.eks. ”Det er tungt. Det er orange og rundt. Græskaret føles køligt og glat”. ”Indeni føles det slimet. På indersiden af græskaret er der lange tråde”.

Gætteleg
Når barnet lærer nye begreber og ord som har med efteråret at gøre, kan I øve jer ved at lege ”Jeg tænker på”. Her er et eksempel: ”Jeg tænker på noget, der er en squash. Den er orange og rund med en stilk, og vi skærer ansigter i den”. På denne måde hjælper du barnet til at opbygge et mentalt billede gennem lytning.

Genbesøg
Børn skal høre de samme ord og sætninger flere gange. Når I er på tur, spiser frokost eller gør klar til at læse en bog sammen, kan I tale om jeres oplevelser. ”Kan du huske, hvor vi fandt det blad henne? Jeg syntes det så rigtig flot ud, da vi holdt det op mod lyset, så vi kunne se årerne inde i bladet”.

Snak og læs
Snak om dine yndlings efterårs- eller halloween-bøger og de dekorationer, der er i butikker og i haver. ”Du har ret, det er et spøgelse der i bogen. Det ligner lidt det spøgelse som hænger inde på myrestuen”.

På Materialecentrets hjemmeside, finder du materialer om halloween.

Find en konsulent, et kursus eller måske ny viden