Udgivet: 13.12.23

Julebøger og julesange

Læs julebøger og syng julesange med dit barn med hørenedsættelse

At læse julebøger og synge julesange er ikke blot traditionelle aktiviteter forbundet med julen, men de udgør også en enestående mulighed for at styrke den auditive og sproglige udvikling hos dit barn med hørenedsættelse.

Fra materialet Jul

Læs julebøger

Forskning viser vigtigheden af at læse med sit barn, og julen er ingen undtagelse. En af de mest hyggelige traditioner i julen er at sætte sig sammen og læse en god bog. Uanset om det er en historie om snemandens eventyr eller en fortælling om drillende nisser, er det at læse højt for dit barn en fantastisk måde at fremme kærligheden til ord og sprog. Når I læser, kan du beskrive lydene og stemningerne i bøgerne –lyden af den knasende sne under fødderne eller klokkeklang i det fjerne. Dette giver dit barn mulighed for at forbinde lyde med bestemte ord og begivenheder og opbygger samtidig en auditiv forståelse.

Vælg bøger med livlige illustrationer og snak om, hvad I ser på hver side. Tal med dit barn om deres tanker om bogen. Snak om hvilke følelser historien vækker, hvad der undrer og hvad I forestiller jer, der sker i bogen. Dette hjælper med at udvikle sproget og støtter samtidig dit barn i at udtrykke sig klart. Gør læsning til en daglig begivenhed og oplev bøgers magi! Brug sjove stemmer, mens du læser højt. Væk dit barns fantasi samtidig med, at du understøtter dit barns lytte- og forståelsesevner.

Syng julesange

Julen er for mange forbundet med musik. Musik og sang er et fantastisk redskab til at motivere dit barn med hørenedsættelse til at lytte og tale. Sangenes rytme og melodi hjælper med at udvikle lyttefærdigheder og genkende mønstre i talesprog. At synge julesange sammen er ikke kun sjovt, det fremmer også mange vigtige færdigheder, herunder:

  • Kommunikation
  • Sociale og emotionelle færdigheder
  • Kognitive færdigheder som opmærksomhed og hukommelse
  • Motoriske færdigheder

Når I synger julesange sammen, så sænk tempoet, så der både bliver tid til at fokusere på sangteksterne og melodierne. Det styrker dit barns evne til at opfatte forskellige ord, toner og rytmer. Gentagelse af sangteksterne kan hjælpe med at forankre lydmønstre og forbedre lyttefærdighederne. Saml din familie og syng jeres yndlingsjulesange.

Sprogstimulering gennem julebøger og julesange

Vær opmærksom på rytmen og betoningen i din egen stemme under læsning og sang. Du kan bruge din stemme til at hjælpe med at understrege vigtige ord og sætningsstrukturer, hvilket er afgørende for sprogudviklingen. I sidste ende handler det ikke kun om at fordybe sig i julestemningen, men også om at skabe meningsfulde øjeblikke, der fremmer dit barn med hørenedsættelses auditive og sproglige udvikling. På Materialecentrets hjemmeside, finder du både bøger og sangbøger, som handler om jul. Du kan få dem gratis ved at kontakte din lokale logopæd.

Rigtig god fornøjelse!

Find en konsulent, et kursus eller måske ny viden