Udgivet: 07.12.23

Julebagning

Julebagning med dit barn med hørenedsættelse

At bage jule(små)kager er ikke kun en sjov og hyggelig aktivitet, men det er også en fantastisk mulighed for at samtale med dit barn, der har nedsat hørelse. At julebage sammen skaber ikke kun smagfulde julegodter, men fungerer også som en mulighed for at udvikle og styrke dit barn auditivt og sprogligt.

Julebagning udvikler auditive og sproglige færdigheder

Når I skal bage julekager, er det godt at skabe et miljø med muligheder for at lytte. Forklar de forskellige lyde i køkkenet, som lyden af sukker, der drysser ned i skålen, lyden af dejen, der bliver æltet eller lyden af de hårde nødder der hakkes. Dette giver dit barn mulighed for at forbinde lydene med specifikke handlinger og ingredienser, hvilket styrker den auditive forståelse.

At følge en opskrift sammen giver også mulighed for sprogudvikling. Læg en plan for bagningen ved at forklare de forskellige trin i opskriften, beskriv ingredienserne og deres egenskaber. Ved at sætte ord på alt, hvad du gør støtter du dit barns til kommunikation og forståelse, du styrker både dit barns lyttefærdigheder og opbygger og udvider samtidig ordforrådet.

Samvær og skønne julekager

At bage sammen er ikke kun en mulighed for at lære nyt, men det giver også mulighed for at være sammen om noget sjovt. Brug denne mulighed til at styrke forbindelsen mellem dig og dit barn. Involver dit barn i beslutningstagning omkring smage, forme og dekoration, hvilket ikke kun giver anledning til sjove oplevelser sammen, men også styrker dit barns evne til at udtrykke sig og kommunikere ønsker, tanker og forestillinger.

Når julekagerne er færdige, er det tid til at dele og nyde dem. Dette skaber igen ikke kun dejlige oplevelser sammen, men det er også en mulighed for at diskutere smagsoplevelser og udtrykke glæde, hvilket igen styrker dit barns sproglige færdigheder.

At bage julekager bliver således mere end bare en smagsoplevelse. Det bliver en meningsfuld aktivitet, der støtter dit barn med hørenedsættelses lytte- og sproglige udvikling, samtidig med at I deler hyggelige og sjove øjeblikke sammen.

Har du brug for lidt inspiration til julebagningen? Du finder en enkel og overskuelig opskrift på pebernødder, som dit barn selv kan læse her.

Rigtig god fornøjelse!

Find en konsulent, et kursus eller måske ny viden