Udgivet: 19.12.23

Juleaften

Juleaften med dit barn med hørenedsættelse

Juleaften er festlig og gennem planlægning og opmærksomhed på lyde, kan denne aften blive en magisk stund fyldt med auditive oplevelser.

En magisk stund fuld af lyd

Forbered juleaften ved at skabe et godt lyttemiljø. Du kan med fordel være opmærksom på optimal positionering (at være tæt på dit barn) og at begrænse baggrundsstøj. På denne måde giver du dit barn de bedste forudsætninger for at deltage i al julehyggen og samtidig udvikle sit sprog.

Når I spiser julemiddag og åbner julegaver kan du ”sætte undertekster” på det, der sker. På denne måde bliver dit barn opmærksom på at lytte både til det, du fortæller med også til julens lyde. Lyt til lyden af papir, der krølles sammen, juleklokker der ringer eller måske julemanden, der banker på? Dette styrker dit barns evne til at forbinde lyde med specifikke handlinger og skaber en rigere auditiv oplevelse.

Juleaften kan skabe sprogudvikling

Udnyt juleaftens traditioner som et middel til at udvikle dit barns talesproglige færdigheder. Snak om julehistorier, fortæl om julemadens smag og tekstur, og diskutér juledekorationernes farver og former. Brug mange gentagelser af ord og udtryk og giv tid og plads til, at dit barn kan deltage i samtaler. Dette styrker både ordforrådet og evnen til at udtrykke sig klart.

Tal med dit barn om, hvad der skal ske i løbet af dagen og aftenen. Du kan for eksempel sige: ”Først skal vi spise juleand. Så spiser vi ris ala mande. Bagefter danser vi om juletræet, og til sidst åbner vi gaver.” Støt dit barn i at genfortælle planen til dig og andre i familien. På denne måde styrker du dit barns auditive hukommelse og evne til at bruge sit sprog.  

Med ønsket om en rigtig glædelig jul til dig og din familie!

Find en konsulent, et kursus eller måske ny viden