AVT materialer hos Hørerådgivningen - Børn & Unge

En kommunikationsmetode

Tegnstøttet kommunikation

Hvad er tegnstøttet kommunikation?

Tegnstøttet kommunikation er en kommunikationsmetode, der kombinerer talesprog med tegn fra tegnsprog. Metoden er udviklet med henblik på at understøtte kommunikationen hos børn og unge med forskellige kommunikationsudfordringer, herunder i visse tilfælde hørenedsættelse. Metoden kan anvendes hvis barnet af forskellige årsager ikke udvikler et tilstrækkeligt talesprog. Du kan læse mere om hvordan tegn bruges forskelligt i kommunikationen her

Vi tilbyder rådgivning, hvor metoden indgår, og har konsulenter der er uddannet indenfor metoden.

 

Målet

Målet er at give børn og unge en alternativ eller supplerende måde at kommunikere på, samtidig med at man understøtter den talesproglige udvikling. Metoden bygger således på principperne om visuel støtte, kropslig kommunikation og tydelig formidling af budskaber.

 

Brugen 

Metoden involverer brugen af håndbevægelser og tegn kendt fra tegnsprog, der repræsenterer ord, sætninger eller koncepter. Disse tegn anvendes samtidig med talesproget for at understøtte og forstærke budskabet. Metoden kan hjælpe med at tydeliggøre og præcisere ord og udtryk, forbedre forståelsen og give børnene et ekstra redskab til at udtrykke sig.

Metoden kan være særligt gavnligt for børn og unge med hørenedsættelse, som ikke udvikler et talesprog, da det visuelle element giver ekstra information og understøtter deres lytteforståelse. Metoden kan også anvendes i inkluderende miljøer, hvor børn med forskellige kommunikationsniveauer og -behov kan kommunikere mere effektivt og forstå hinanden bedre.

Ved at integrere tegnstøttet kommunikation som en kommunikationsmetode kan børn og unge med hørenedsættelse, som ikke udvikler tilstrækkeligt talesprog opnå bedre kommunikationsfærdigheder, forbedret forståelse og større deltagelse i det sociale liv.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. 

Find en konsulent, et kursus eller måske ny viden
TAK for din tilmelding!

Du vil ikke modtage en bekræftelsesmail, vi lover dig nemlig at vi ikke vil overfylde din indbakke. HørePosten lander i din indbakke 6 gange om året.